Hoppa till huvudinnehållet
KÖP ÖVER 750 KR – KOSTNADSFRI LEVERANS!

Nötmjölk

Nötmjölk

1 liter

Att göra sin egen växtbaserade mjölk är lätt och smakar mycket godare än den du köper i butik, dessutom vet du vad du har i den. Med en nötmjölkspåse blir det ännu enklare! Du kan göra mjölk på allt ifrån mandel och hasselnötter till kokos och hampafrön. Låt smaken vara neutral från de valda nötterna eller smaksätt med exempelvis vanilj, dadlar, kakao eller matcha. Förvara nötmjölken i en glasflaska i kylen, då håller den i cirka fem dagar. Ett tips är att göra en sats nötmjölk en gång i veckan, det går snabbt och så är hela veckoransonen gjord!

Använd nötmassan som blir kvar i nötmjölkspåsen som ingrediens i exempelvis veggieburgare, moussaka, müsli eller rawbollar. Mjölk gjord på hampafrön behöver inte silas och då finns det inte heller någon massa kvar.

Tips! Mandlarna i receptet kan bytas ut till tex cashewnötter, hasselnötter, sesamfrön, kokos, eller hampafrön. 

Ingredienser

Gör så här

  1. Blötlägg nötterna och ställ svalt över natten för att ge mjölken mildare smak och få bort svårsmälta enzymer. Hasselnötter behöver inte blötläggas eftersom de saknar enzymhämmare. Inte heller kokosflingor eller skalade hampafrön.
  2. Sila bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna ordentligt. Lägg nötter, nytt vatten och valfri smaksättning i en blender och mixa. Använd en blender med stark motor.
  3. Mixa tills nötterna är riktigt finfördelade. Smaka av.
  4. Sila mjölken i en nötmjölkspåse. Kläm ut så mycket vätska som möjligt. Skalade hampafrön eller kokosflingor behöver inte silas.
  5. Förvara mjölken i en glasflaska så håller den i cirka fem dagar i kylen.
  6. Pulpan, nötmassan som blir kvar i nötmjölkspåsen efter att du silat ska du givetvis inte slänga. Använd pulpan till att exempelvis göra goda mandelkex, använd i”nöt”färs eller blanda ner i dina rawbollar. Går att frysa in om du inte vill använda den på en gång.