Hoppa till huvudinnehållet

Shiitake – Kökets Umami

Shiitake – Kökets Umami

Torkad shiitake från Oita i Japan har en fylligare mer komplex smak och tillför mer umami än färsk svamp. Tack vare att cellväggarna i svampen har brutits under torkningsprocessen släpper de loss mer umami när man sedan blötlägger dem. Tillsätt ett par svampar när du lagar mat – njut av underbar svampsmak som förhöjer det mesta, året runt!

  • Tvätta svampen innan blötläggning.
  • Blötlägg svampen kvällen innan du ska använda dem. 
  • Blötlägg i en burk med lock då de sprider en intensiv svampdoft.
  • Svamparna håller en vecka i kylen.
  • Råkar du blötlägga för många svampar går de bra att frysa in. 
  • SLÄNG INTE VATTNET! Blötläggningsvattnet är fullproppat med smak och blir en otrolig svampbuljong så det ska du verkligen använda! 

SÅHÄR TILLAGAR DU SVAMPEN!
Det räcker med endast ett fåtal svampar för att de ska ge otroligt mycket smak! Svampen blir som absolut godast om du först steker dem på låg temperatur i lite olja med en nypa salt tills de får fin färg. Skär sedan upp dem och tillsätt tex i en gryta, ramen eller sås (tillsätt även lite av blötläggningsvattnet) eller servera dem stekta. 

Skär bort den yttersta delen av stammen innan du tillagar svampen då den kan vara lite hård.