Hoppa till huvudinnehållet
KÖP ÖVER 750 KR – KOSTNADSFRI LEVERANS!

Tryptofan

Tryptofan

Tryptofan är ett ämne som finns i vissa nötter och frön som är starkt sammankopplat med kroppens tillverkning av serotonin och melatonin som påverkar kroppens förmåga att slappna av. 

Tryptofan är en av de tjugo aminosyror som är byggstenar för kroppens proteiner. Tryptofan är essentiell vilket betyder att kroppen själv inte kan tillverka den utan det är en aminosyra som måste komma via den mat vi äter. 
 
Tryptofan är ett utgångsämne vid kroppens tillverkning av serotonin och melatonin som har betydelse för sömn, avslappning och stämningsläge. Serotonin och melatonin är också blodkärlssammandragande. Tryptofan kan även användas för bildning av niacin (vitamin B3), som bland annat är viktig för nervsystemets normala funktion och nedbrytningen av kolhydrater, protein och fett. Med andra ord vill du se till att inkludera livsmedel med tryptofan i din kost! 
 
LIVSMEDEL MED TRYPTOFAN 
Proteinrik föda innehåller mycket tryptofan, främst kött och hårdost, men det finns också i mjölk och spannmål. Även vissa nötter och frön har en hög halt av tryptofan, speciellt pumpafrökärnor, chiafrön och mandlar. Koka gärna din gröt på morgonen med chiafrön och toppa den sedan med pumpafrön och mandlar. Att låta kroppen inta tryptofan kvällstid innan läggdags kan också vara en bra idé just eftersom aminosyran behövs för bildandet av serotonin och melatonin. Ett glas mandelmjölk på kvällen är därför både avslappnande och gott för kroppen!