Hoppa till huvudinnehållet

Rakuskålar

Rakuskålar

Raku-skålar är kända för sin unika egenart och utvecklades först av te-mästaren Sen no Rikyū på 1500-talet. Tillsammans med kakel-tillverkaren, Chojiro, producerades skålarna som en ny stil av keramik för användning i teceremonier och används än idag.

Istället för att formas på en drejskiva, tillverkas Raku-keramik genom att nypa leran till önskad form och jämna ut den med en spatel, vilket ger Raku-skålarna dess unika form. Skålen bränns oglaserad innan den bränns en gång till med ett tunt lager av glasyr vid 1200°C. Skålen tas ut från ugnen precis innan glasyren sätter sig perfekt, när den fortfarande glöder. Den får svalna tills glasyren stelnat och placeras sedan i vatten för att svalna helt. Detta ger Raku-keramiken deras mjuka utseende och unika glasyr som nästan ser metallisk ut.

För att ta bort Raku-skålarna från den varma ugnen är det nödvändigt att använda en tång. Spåren av tången präglas sedan på utsidan av varje skål och särskilt på Karo Raku (de svarta skålarna) som bränns i en högre temperatur. Dessa kan misstas för repor men istället bör de uppskattas som ännu ett unikt uttryck för tillverkningen av Raku-skålen.