Skip to main content
NOW AVAILABLE IN ENGLISH AND WITH INTERNATIONAL SHIPPING!

Daruma – temple and history

Daruma – tempel och historia
En kort tur utanför staden Takasaki ligger Shorinzan Daruma-ji Temple och förbi deras tori-gate och upp för deras branta trappor möts du av ett hav av Darumas. Stora och små, röda, lila, gröna och guld, här samlas de som har uppnått sina mål (notera att båda ögonen är ifyllda). Sedan 1697 har detta tempel varit en plats för Daruman och i början på varje nytt år hålls Shorinzan Nanakusa Taisai Daruma Market Festival där man köper sin Daruma för året. Det ena ögat fylls i, man gör sin önskan, mål eller löfte och efter att det har uppnåtts fyller man i det andra. I slutet av året tar du tillbaka Daruman för att elda upp den tillsammans med andra som har uppnått sina drömmar. 
En Daruma kan komma i en mängd olika färger och står för olika saker. Den klassiska röda färgen som är mest vanlig står för god tur och lycka men det är också vanligt att ge en vit som symboliserar kärlek i bröllopspresent.
Daruman anses vara en avbild efter Bodhidharma, en kinesisk buddhistmunk från 400-talet. Bodhidharma sägs ha mediterat i nio år i sträck, vilket ledde till att hans armar och ben ramlade av och lämnade bara kvar ett huvud och bål.
Man tror ofta att ha båda ögonen ifyllda betyder att dina ögon nu är öppna för universums sanning, vilket hände med Bodhidharma när han nådde upplysning. Den andra tron är att han somnade sju år in i sin meditation och var så generad att han skar av ögonlocken för att undvika att det skulle hända igen.