Skip to main content

HOJICHA – THE ROASTED TEA!

HOJICHA – DET ROSTADE TEET!

Hojicha är ett japanskt grönt te som särskiljer sig från andra gröna teer genom att det rostas istället för att ångas. Denna rostnings-process, som sker vid hög temperatur, ger hojicha dess karakteristiska bruna färg och en rostad, nötaktig smak med en mild sötma. Under rostningen bryts delar av koffeinet ner, vilket resulterar i ett te med låg koffeinhalt.

Hela blad vs Pulver

Den vanligaste formen av hojicha är löste, där de rostade tebladen bryggs i varmt vatten för att skapa en mild och aromatisk dryck som passar utmärkt att dricka såväl varm som kall. Bryggs bäst med hjälp av en tekanna med inbyggd sill där bladen får ligga fritt och blomma ut, du kan då använda samma blad till en andra bryggning.  

Hojicha finns även som fint pulver liknande matcha, där de rostade tebladen mals på traditionella granitkvarnar. Precis som matcha så vispas pulvret ut i vatten med hjälp av en bambuvisp. Hojicha lämpar sig extra bra till latte men används också ofta i bakverk, glass och smoothies, då dess djupa smakprofil gifter sig bra med söta smaker.