Skip to main content

Matcha är mer än bara sötma!

Matcha är mer än bara sötma!

Matcha erbjuder en komplex smakupplevelse bortom bara sötma. Inte helt olikt vin har matcha många olika smakprofiler. Valet av kultivar, ursprung, skuggning av teplantan, klimat och hur matchan produceras efter skörd har stor påverkan på slutresultatet. Utöver matchans friska karaktär med en viss jordig underton finns i grunden en tydlig sötma, umami och strävhet.

Sötma & Umami

Det finns ingen "sockersöt" sötma i matcha och den sötma som många uppfattar är oftast umami, som kommer från L-teanin(aminosyran som bildas när teplantan skuggas). Umamin tillför även en fyllig och rik karaktär. Det finns också specifika kultivarer som producerar mer L-teanin och därför upplevs som sötare.

Matchans naturliga sötma hjälper till att runda av de resterande starka smakerna ofta närvarande i gröna teer. Därför kan du med fördel använda en matcha med högre strävhet och umami till en matchalatte, då sötman från mjölk hjälper att balansera smaken. 

Strävhet & Bitterhet

Strävheten, oftast misstagen som bitterhet är inget att vara rädd för, det är en del av matchans smakprofil och tillför struktur och kropp. Mängden strävhet kan hjälpa till att lyfta andra smaker och är väsentlig för att fullända matchans hela smakprofil.

Strävhet upplevs, medans bitterhet är en smak. Det är oftast först när man smakar en matcha av låg kvalitet som man kommer känna en tydligare bitterhet. Bitterheten kan även framträda om man har använt för stor mängd matcha, för varmt vatten eller förvarat det inkorrekt så den har oxiderat.