Koka bovete
Helt bovete är en fantastisk mångsidig produkt. Det är lättsmält, naturligt glutenfritt, ger en härlig textur och har en mild smak som enkelt kan kryddas och anpassas till både söta och salta rätter. Du kan använda bovete i allt från gröt till vegobiffar, eller som ett näringsrikt tillbehör istället för ris eller quinoa.
SÅ HÄR KOKAR DU BOVETE
Bovetets skal innehåller ett rött ämne som kallas fagopyrin. Genom att hälla bort det första kokvattnet avlägsnar du det mesta av fagopyrinet, vilket ger bovetet en mildare och mer angenäm smak.
Bovetets skal innehåller ett rött ämne som kallas fagopyrin. Genom att hälla bort det första kokvattnet avlägsnar du det mesta av fagopyrinet, vilket ger bovetet en mildare och mer angenäm smak.
- Måtta upp bovete i en kastrull, ca 1 dl per portion, och fyll upp med vatten. Låt koka i 5 minuter.
- Häll bort det röda kokvattnet, skölj rent bovetet och kastrullen.
- Lägg tillbaka bovetet i kastrullen och fyll upp med nytt vatten, 2,5 dl vatten/1 dl bovete, och koka i ca 15 minuter. (vid denna kokning kan du även passa på att smaksätta bovetet om du vill, tex med vanilj och kanel om du ska äta det som gröt).
- Täck kastrullen med lock, ta av från värmen och låt svälla i ytterligare 10 minuter om du ska göra bovetegröt.
Tips! Koka en större mängd och spara i kylen så har du inför hela veckan.