Hoppa till huvudinnehållet

Matcha – skuggat vs inte skuggat

Matcha – skuggat vs inte skuggat

Ordet matcha (抹茶) kommer från japanskan och betyder "malt te. Det gröna tepulvret som framställs genom att mala teblad bygger mycket på hur teet odlats för att få sin karaktäristiska smak och intensiva gröna färg.

VAD ÄR TENCHA?
Tencha är en typ av grönt te som används som råmaterial för att göra matcha. Det är unikt på så sätt att tebladen odlas under skuggade förhållanden – en metod som kallas "Oishita Chaen" – där ett nät täcker tefälten för att minska solljuset under en viss period. Detta ökar tebladenas klorofyllhalt och främjar sötma och umami i smaken.

MATCHA GJORD PÅ SENCHA
Matcha gjord på sencha skiljer sig från traditionell matcha. Till skillnad från tencha odlas sencha i fullt solljus, vilket gör att bladen utvecklar en något mer bitter smak. När sencha mals till ett fint pulver ser det ut som matcha, men smaken är annorlunda – den blir mindre söt och umamirik, med en friskare och mer intensiv karaktär.

TRADITIONER & PRIS
Att använda oskuggade blad kan vara ett sätt att få ner priset men för att en matcha ska anses som traditionell Uji-Matcha ska den vara gjord på tencha (100% skuggade blad).