Hoppa till huvudinnehållet

Hur handplockas matcha?

Hur handplockas matcha?

Sällan hittar man genuint handplockad matcha utanför Japan, och det finns en god anledning till det. Det är en otroligt tidskrävande process, och mindre än 5 % av alla tegårdar i Japan använder sig av den.

I de fält där tebladen handplockas får tebuskarna växa högre för att underlätta skörden. De mest erfarna plockarna letar efter de färskaste bladen och har specifika termer för olika plockmetoder, som Niyou Tsumi (plockning av två blad), Sanyou Tsumi (plockning av det tredje bladet) och Hutsu Tsumi (vanlig plockning). Endast de översta bladen används för de finaste teerna.

FÖRDELARNA MED HANDPLOCKAT
Genom handplockning kan man lättare fokusera på de yngsta och fräschaste bladen, vilket ger en mer koncentrerad umami och sötma, samt mindre bitterhet. Dessutom skadas bladen inte lika mycket som vid maskinskörd, vilket kan leda till en snabbare oxidering.

I Uji plockas handplockad tencha endast från Ichibancha (säsongens första blad). Tenchan mals sedan ner för att bli matcha, och priset speglar ofta kvaliteten på dessa eftertraktade teer.