Hoppa till huvudinnehållet

Första, andra, tredje skörden – vad är skillnaden

Första, andra, tredje skörden – vad är skillnaden

När te skördas påverkar sättet det plockas smaken på teet. Eftersom nya blad fortsätter att knoppa efter att andra plockats, kan te skördas 2 eller 3 gånger per år.

Första skörden (Ichibancha)
Sker vanligtvis under våren, runt april till maj och anses vara den bästa och mest exklusiva skörden. Bladen är unga och innehåller en hög halt av klorofyll och aminosyror, särskilt L-teanin. Teet har en naturlig sötma och en mjuk, fyllig smak utan mycket bitterhet. Matcha från första skörden har en intensivt grön färg tack vare det höga klorofyllinnehållet.

Andra skörden (Nibancha)
Sker under tidig sommar, vanligtvis i juni. Kvaliteten är fortfarande hög, men inte lika fin som från den första skörden. Bladen är mer mogna och har något lägre halt av L-teanin och klorofyll. Smaken är mer robust och kan ha en lättare bitterhet, men med en viss sötma kvar. Den gröna färgen är fortfarande vacker men något mer dämpad jämfört med första skörden.
Tredje skörden (Sanbancha)
Den sista skörden sker senare på sommaren, vanligtvis i slutet på juli till början av augusti. Denna skörd är av lägre kvalitet jämfört med de första två. Bladen är betydligt mer mogna och har lägre koncentration av näringsämnen som L-teanin. Teet har en kraftigare, mer bitter smak och saknar den naturliga sötman från de tidigare skördarna. Matchan har en mattare, gulaktig grön färg, som beror på det lägre klorofyllinnehållet.
Matcha från både första och andra skörden går bra att dricka både som te och latte medans vi rekomenderar att den tredje skörden används i mat, smoothies och bakverk, där smaken inte behöver vara lika fin och delikat.