Hoppa till huvudinnehållet

Renées matcha historia

Renées matcha historia

EN NY START
I oktober 2014, under min första resa till Japan, introducerades jag till matchans värld och fick för första gången besöka tefälten. Efter att ha slutat dricka kaffe och istället utforskat tevärlden, blev jag fullkomligt överväldigad av de gröna desserterna och den oförglömliga teceremonin. Hemma hos vår sojaleverantör blev jag, knäböjande på deras veranda, serverad en skål matcha ur en vackert patinerad skål. I stunden kändes det obekvämt, men när jag ser tillbaka minns jag det som en välkomnande och rofylld upplevelse.

RV GOES MATCHA
När vi i februari 2015 lanserade matcha fanns det knappt att hitta någon annanstans än i små specialiserade tebutiker. Till en början sålde vi enbart via vår webbshop och på Pepstop, men efter ett tag började matchan sprida sig till några större matbutiker, och vi introducerade gradvis fler sorter. 

MATCHA MOMENTS
Efter att vi märkt att Sverige långsamt började omfamna matcha bestämde vi oss för att skriva en bok. Under covid hade Japan helt stängda gränser men med hjälp från våra vänner i Japan kunde ta del av bilder, djupgående kunskap och den noggranna produktionsprocessen. Boken blev en samling av kunskap, historia och recept, grundad i japanska traditioner med en modern twist.

Vid den här tiden får matcha också en ordentlig plats på Pepstop i form av en matchabar och och vi började hålla matchakurser för att dela vår passion och kunskap.

TILLBAKA TILL TEFÄLTEN
Äntligen i maj 2022 fick jag och min son André resa in under ett affärsvisum. Det var en magisk upplevelse att åter besöka våra älskade matchafält – en av de vackraste platserna jag någonsin sett. I utkanten av Uji, nära Kyoto, fick vi bevittna hela processen, från skörd till malning. Det var en upplevelse att se både traditionella och moderna metoder i arbete, och det märktes tydligt att många av de som jobbar i fälten och på fabrikerna är äldre, med stor erfarenhet och kärlek för hantverket.

I Takayama, där matchavispen har sitt ursprung, fick vi en inblick i hur dessa vispar tillverkas av en åttonde generationens mästare. Och i Kyotos hjärta, bland geishornas kvarter, hittade vi en liten keramikverkstad där vi blev introducerade till de traditionella Raku-skålarna.

YTTERLIGGARE JAPANRESOR
Vi hade turen att återvända till Japan både 2023 och 2024. Förutom besök på matchafälten och möten med leverantörer passade vi på att utforska Tokyo och Kyoto, där trendiga kaféer i varje kvarter serverar matcha i alla dess former. Att se hur matcha får nytt liv i olika drycker och bakverk är alltid en inspirationskälla och ett tillfälle att lära oss ännu mer.

FRAMTIDEN
När fler matchamärken börjar dyka upp på marknaden – både bra och mindre bra – ser jag vikten av att vara transparent och ärlig. Det finns aktörer som använder sig av kinesisk matcha, övervärderar kvalitén och utnyttjar trenden.

Under alla dessa resor, genom tefält, fabriker, butiker och kaféer, har jag mött några av de vänligaste och mest passionerade människorna jag någonsin träffat. De brinner för sitt hantverk, och det är något jag hoppas kunna föra vidare och sprida vidare i vår egen matchaverksamhet.

"Idag är det nog fler hem i Stockholm än i Tokyo som äger en matcha visp tack vare er" –Tatsu (vår japanska importpartner)