Hoppa till huvudinnehållet

Matcha – tekultivarer

Matcha – tekultivarer

Allt te kommer ursprungligen från samma växt, Camellia sinensis, men genom både naturliga och människoskapade processer har flera olika kultivarer utvecklats. 

Idag utgör kultivaren Yabukita över 75 % av Japans teodlingar. Flera egenskaper gör den till en referens för att bedöma andra japanska tekultivarer. Yabukitas behagliga, välbalanserade smak och pålitliga skördar gör den mycket eftertraktad. Andra välkända kultivaren inom matchan är Saemidori, Okumidori, Gokou och Uji Hikari, vars smakprofiler och tillgänglighet kan variera stort. 

Blandad vs Single Cultivar
En matcha som endast är gjord på en kultivar kommer vara mer känslig på hur årets körd kan påverka smaken där faktorer som klimat, kördetid och skuggtid spelar stor roll. Likt ett årgångsvin kan smaken på matchan från samma gård variera år till år. En single cultivar matcha är ett bra val för matchaälskaren som vill utöka och utforska vad matchavärlden har att erbjuda. 

En matcha gjord på flera olika kultivarer är gjord så för att behålla en konsekvent smak. Då olika kultivarer kan vara mer tåliga och ha olika smakprofiler skapas matcha som du kan vara säker på år efter år att den har en liknande smak.