Hoppa till huvudinnehållet

matcha frågor & svar.

Värm tevattnet till 70 – 80 °C. Varmare kan resultera i att man skållar och matchan blir för bitter.

Tips!
Värm upp matchaskålen med varmt vatten, detta gör att matchan håller sig varm längre.  

Eftersom man dricker hela tebladet i pulverform, minskar ekologisk matcha risken för att få i sig bekämpningsmedel och syntetiska kemikalier.

Ekologisk matcha ger en djupare och fylligare smakupplevelse, snarare än en alltför förädlad och artificiell sötma som kommer från användningen av konstgödsel.

Matcha är känsligt för ljus, luft, fukt och värme, vilket kan försämra både smak och hållbarhet. För att skydda matchapulvret från att oxidera bör det förvaras i en lufttät behållare, helst av metall eller mörkt glas, för att minimera exponeringen för ljus och luft.

Många av de mest hängivna te-entusiasterna i Japan förvarar matcha i kylskåpet, där den svala temperaturen hjälper till att bevara både färg och smak.

Ställ matchavispen i en skål med varmt vatten innan användning för att mjuka upp bambustråna. Om vispen är ny kommer knoppen i mitten att öppna sig som en blomma.

Skölj sedan av vispen lätt och ställ tillbaka på sitt ställ. Stället hjälper vispen torka ordentligt och därigenom behåller sin form och förlänger dess livslängd.

Med single origin menas att all råvara kommer från en och samma tefarm. Denna premiummatcha är odlad och framställd av samma familj sedan många generationer, vilket ger en unik och autentisk produkt.

Sällan hittar man genuint handplockad matcha utanför Japan, och det finns en god anledning till det. Det är en otroligt tidskrävande process, och mindre än 5 % av alla tegårdar i Japan handplockas.

Matcha handplockas oftast för att användas till "tävlingsmatcha" och är sällan ekologisk.

Eftersom nya blad fortsätter att knoppa efter att andra plockats, kan te skördas 2 eller 3 gånger per år.

Mängden teanin minskar och bladen blir grövre med varje skörd och man kan även se en tydlig färgskillnad.

Matcha odlas i stora delar av asien, främst Japan, Korea och China.

Med Japan den ytterst bästa på marknaden, kan man ofta va säker på att det inte fuskats.