Vår matchafilosofi!
Sedan 2015 har vi erbjudit matcha i vårt sortiment och vi försöker konstant att utveckla och förbättra med nya spännande smaker och kultivarer. Renées alla resor till dem japanska tefälten har skapat ett berg av kunskap och nya idéer. De har lagt en grund för oss att uppskatta olika typer av matcha. Vi strävar efter att erbjuda en bred smakprofil av ekologisk matcha från japanska tegårdar som i sin grund har respekt för tebladet.
Matcha är mer än bara ett grönt, malt te – det är en livsstil som främjar balans, energi och fokus. Oavsett om du vill kickstarta din morgon eller skapa en lugn stund för dig själv på eftermiddagen har vi en matcha som passar alla smaker och behov.




Matchans Smakprofil!
Inte helt olikt vin så kommer matcha i många smaker. Utöver matchans friska karaktär med en viss jordig underton finns i grunden en tydlig sötma, umami och strävhet.
Sötma och umami är starkt kopplade till varandra och kommer från mängden L-teanin i tebladet. Strävheten, oftast misstagen som bitterhet är inget att vara rädd för, det är del av matchans smakprofil och tillför struktur och kropp. En väl omtyckt matcha har oftast en balans av dessa smakkaraktärer. Våga prova olika matchasorter med mer komplexa varierande smakprofiler och låt din erfarenhet och palett växa.

redskap till en lyckad ceremoni!

Bambuvispens 100 strån skapar ett tjockt skum och len smak utan att binda antioxidanterna i en metallvisp.

En bra matchaskål ska sitta skönt i handen och ha en platt botten som underlättar vid vispningen.

Matchapulvret bör förvaras i en lufttät behållare, helst av metall eller mörkt glas, för att minimera exponeringen för ljus och luft.

Stället hjälper vispen torka ordentligt och därigenom behåller sin form och förlänger dess livslängd.

En rogivande traditionell handling, bambuskeden används därför med fördel att dosera matchapulvret.

Genom att sila ned matchan i skålen löses teet enklare upp, klumpar undviks och det blir lättare att få till ett bra skum.
Gradering av matcha!
Till skillnad från vin finns det inget tillsynsorgan gällande matcha. Detta har gjort att marknaden för matcha har blivit en vilda västern och alla möjliga sorters kvaliteter går under många namn.
Ur detta har ett namn blivit särkilt känt – Ceremonial. Här används det ofta som att beskriva en matcha av högre kvalitet från första skörden, ibland också med olika A till AAA graderingar. Men på grund av bristen på ett tillsynsorgan får vem som helst kalla sin matcha för Ceremonial, därför är det viktigt att utvärdera en matcha utifrån mer än bara namn.
matcha frågor & svar.
Värm tevattnet till 70 – 80 °C. Varmare kan resultera i att man skållar och matchan blir för bitter.
Tips!
Värm upp matchaskålen med varmt vatten, detta gör att matchan håller sig varm längre.
Eftersom man dricker hela tebladet i pulverform, minskar ekologisk matcha risken för att få i sig bekämpningsmedel och syntetiska kemikalier.
Ekologisk matcha ger en djupare och fylligare smakupplevelse, snarare än en alltför förädlad och artificiell sötma som kommer från användningen av konstgödsel.
Matcha är känsligt för ljus, luft, fukt och värme, vilket kan försämra både smak och hållbarhet. För att skydda matchapulvret från att oxidera bör det förvaras i en lufttät behållare, helst av metall eller mörkt glas, för att minimera exponeringen för ljus och luft.
Många av de mest hängivna te-entusiasterna i Japan förvarar matcha i kylskåpet, där den svala temperaturen hjälper till att bevara både färg och smak.
Ställ matchavispen i en skål med varmt vatten innan användning för att mjuka upp bambustråna. Om vispen är ny kommer knoppen i mitten att öppna sig som en blomma.
Skölj sedan av vispen lätt och ställ tillbaka på sitt ställ. Stället hjälper vispen torka ordentligt och därigenom behåller sin form och förlänger dess livslängd.
Med single origin menas att all råvara kommer från en och samma tefarm. Denna premiummatcha är odlad och framställd av samma familj sedan många generationer, vilket ger en unik och autentisk produkt.
Sällan hittar man genuint handplockad matcha utanför Japan, och det finns en god anledning till det. Det är en otroligt tidskrävande process, och mindre än 5 % av alla tegårdar i Japan handplockas.
Matcha handplockas oftast för att användas till "tävlingsmatcha" och är sällan ekologisk.
Eftersom nya blad fortsätter att knoppa efter att andra plockats, kan te skördas 2 eller 3 gånger per år.
Mängden teanin minskar och bladen blir grövre med varje skörd och man kan även se en tydlig färgskillnad.
Matcha odlas i stora delar av asien, främst Japan, Korea och China.
Med Japan den ytterst bästa på marknaden, kan man ofta va säker på att det inte fuskats.