Hoppa till huvudinnehållet
KÖP ÖVER 750 KR – KOSTNADSFRI LEVERANS!

Daruma – Tillverkning

Daruma – Tillverkning
I staden Takasaki i prefekturen Gunma ligger Imai Daraumu Naya co, ett familjeföretag som handmålat Daruma i över 90 år. En Daruma startar sitt liv som en blandning av äggkartonger och washi-papper, denna blandning vakumformas och täcks sedan av krossade snäckskall. Snäckskallen ger den klassiska röda färgen (även känd som Daruma Red) mer lyster.

Daruman doppas i fat av den röda färgen för att sedan lufttorkas utomhus på pålar instoppade i höbalar. Den röda färgen är den mest klassiska och är den som de flesta känner igen men en Daruma kan komma i alla möjliga färger, varje färg med sin egen betydelse. 

Slutligen målas alla detaljer för hand i deras lilla studio, varje ansiktsdrag härstammar från en lång historia. Darumans hårväxt är formad efter två djur – ögonbrynen efter tranans bryn och mustaschen efter sköldpaddans skal. I Japan symboliserar dessa djur ett långt liv och hänvisar till ordspråket “Tranan lever i 1 000 år, sköldpaddan lever i 10 000 år”.

Alla material är noga utvalda och fria från miljögifter, perfekt då i slutet av varje år när man uppfyllt sitt mål, fyllt i andra ögat och är dags att säga tack är det traditionsenligt att elda upp den.