Hur matcha produceras – efter skörd
![Hur matcha produceras – efter skörd](http://reneevoltaire.se/cdn/shop/articles/DSCF2532.jpg?v=1713789934&width=1600)
Efter tebladen har skördats påbörjas processen att göra matcha. Första steget är att ånga tebladen för att stoppa dem från att oxidera och bevara deras färska gröna färg, vilket oftast görs direkt på gården. Därefter torkas bladen och sorteras, stjälkar och eventuella orenheter avlägsnas. Tebladen är nu stabila och kan vänta in att bli malda så sent som möjligt intill leveransen.
De torkade bladen mals sedan till ett fint pulver med hjälp av traditionella kvarnar av granitsten. Det kan ta upp till en timme att mala bara 30 gram matchapulver och arbetare behöver konstant fylla på kvarnarna för hand. Det färdiga matchapulvret har en klar grön färg, fräsch gräsig doft och en jämn fin textur, redo att avjnutas på ditt sätt.