Skip to main content

Nut milk

Nötmjölk

1 liter

Making your own plant-based milk is easy and tastes much better than store-bought, plus you know what's in it. With a nut milk bag it becomes even easier! You can make milk from everything from almonds and hazelnuts to coconut and hemp seeds. Let the taste be neutral from the selected nuts or flavor with, for example, vanilla, dates, cocoa or matcha. Store the nut milk in a glass bottle in the fridge, then it will last for about five days. A tip is to make a batch of nut milk once a week, it goes quickly and the entire weekly ration is done!

Use the nut mass that remains in the nut milk bag as an ingredient in, for example, veggie burgers, moussaka, muesli or raw balls. Milk made from hemp seeds does not need to be strained and then there is no pulp left either.

Tip! The almonds in the recipe can be replaced with e.g. cashew nuts, hazelnuts, sesame seeds, coconut or hemp seeds.

Ingredients

Do this

  1. Blötlägg nötterna och ställ svalt över natten för att ge mjölken mildare smak och få bort svårsmälta enzymer. Hasselnötter behöver inte blötläggas eftersom de saknar enzymhämmare. Inte heller kokosflingor eller skalade hampafrön.
  2. Sila bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna ordentligt. Lägg nötter, nytt vatten och valfri smaksättning i en blender och mixa. Använd en blender med stark motor.
  3. Mixa tills nötterna är riktigt finfördelade. Smaka av.
  4. Sila mjölken i en nötmjölkspåse. Kläm ut så mycket vätska som möjligt. Skalade hampafrön eller kokosflingor behöver inte silas.
  5. Förvara mjölken i en glasflaska så håller den i cirka fem dagar i kylen.
  6. Pulpan, nötmassan som blir kvar i nötmjölkspåsen efter att du silat ska du givetvis inte slänga. Använd pulpan till att exempelvis göra goda mandelkex, använd i”nöt”färs eller blanda ner i dina rawbollar. Går att frysa in om du inte vill använda den på en gång.