Alla älskar pizza och hur bra är det inte med en som är både vegansk och glutenfri. Toppa med de grönsaker du gillar eller varför inte använda slut på grönsaksresterna – restpizza blir festpizza!
Pizza
Tunna glutenfria bottnar och vegansk cheezy frökräm.
Ingredienser
- Pizzadeg
- 2 dl rismjöl (går bra med teff eller bovete)
- 1,25 dl durramjöl
- 1 msk fiberhusk
- 4 g torrjäst
- 1/2 tsk Örtsalt Ramslök
- 3 dl vatten
- 1 msk extra virgin olivolja
- Tomatsås
- 1/2 st gul lök
- 1 msk extra virgin olivolja
- 400 ml krossade tomater
- 2 msk Coconut Aminos Sweet & Salt
- 1 msk oregano
- 2 nypor svartpeppar
- 1/2 tsk Himalayan Crystal Salt
- 1 dl vatten
- Förslag till topping
- 1/2 liten zucchini
- 1 st paprika
- 6 st shiitakesvamp
- 2 msk extra virgin olivolja
- Cheezy frökräm
- 1 msk Mixed Seeds Spread
- 2 msk Näringsjäst
- 2 nypor Himalayan Crystal Salt
- 1-2 msk vatten
Gör så här
- Börja med degen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt vatten och olivolja och rör snabbt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.
- Hacka löken och stek den sedan i olivolja i en kastrull tills den mjuknat.
- Tillsätt resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt koka i 10 minuter.
- Mixa såsen med stavmixer och låt koka ytterligare 10 minuter.
- Sätt ugnen på 165 C. Dela pizzadegen på två och kavla ut till runda bottnar på bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 12 minuter.
- Skiva grönsakerna till toppingen och stek försiktigt i olivolja. De ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.
- Bred ut tomatsås och de stekta grönsakerna på bottnarna och grädda i 170 C i ca 12 minuter.
- Rör under tiden ihop alla ingredienserna till cheezy frökräm.
- Toppa pizzorna med krämen när de är färdig-gräddade och fortfarande varma. Servera med en god krispig sallad.