Prebiotika

Prebiotika betyder före liv och fungerar som mat för de goda tarmbakterierna – probiotikan!

Prebiotika är fiber som matsmältningssystemet inte kan bryta ner vilket gör att de klarar sig ända ner till tarmen där de sedan blir till mat för de goda bakterierna. Tarmfloran och dess goda bakterier är livsviktiga för vår hälsa. En bra och rik tarmflora brukar ofta påverka resten av kroppen positivt. Prebiotika är därmed viktigt att ha i sin kost då detta alltså är de goda tarmbakteriernas mat. Exempel på prebiotika är resistent stärkelse, inulin, oligofruktos och olika oligosackarider.

Råvaror som naturligt innehåller prebiotika är bland annat sparris, jordärtskocka, lök, linser, mandel, bananer och baljväxter. Vegetarianer och veganer brukar därför inte ha några problem att få i sig ordentligt med prebiotika, då det finns i de flesta frukter och grönsaker. Äter man dessutom mycket rawfood får man i sig extra mycket prebiotika eftersom tillagad mat innehåller mindre prebiotika. Det samma gäller för mogen råvara som innehåller mindre prebiotika än omogen råvara.

Vår serie med Raw Äppelcidervinäger med moder är exempel på en produkt som verkar prebiotisk för magen.  En shot om dagen, på morgonen eller i samband med en måltid, gör magens goda bakterier glada!