Kokosgräddkola

25 bitar

Vegansk kola med kokosgrädde!

Härlig kola med underbar kokossmak kokad på kokosgrädde och kokossocker. Går även bra att koka den till en segare kokosknäck.
– Helt oemotståndlig!

Ingredienser

Gör så här

  1. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agave. Låt puttra några minuter tills kokossockret smält, rör under tiden.
  2. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra i ca 20 min, rör hela tiden.
  3. Tillsätt salt och vanilj, fortsätt puttra tills kolasmeten når en temperatur av ca 120 grader eller tills kolan släpper från kastrullens botten. Har du ingen termometer så testa att göra kultricket ett par gånger, häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en kula så är den färdig (för lite mjuk kola) om kulan känns seg så blir den hård när den stelnar. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.
  4. Lägg ett bakplåtspapper eller en nonstick bakplåtsmatta i en form och häll ut kolan på det, strö på hackade nötter.
  5. Låt stå ute i ett dygn i rumstemp så kolan stelnar, ställ den inte in kylen för tidigt då blir den kletig och svår att rulla i papper.
  6. Skär eller bryt kolan i bitar.
Tänk på att
  1. Röra hela tiden, så du inte bränner kolan och tänk av på att aldrig provsmaka kolan direkt ur kastrullen – man bränner sig.
  2. Koka inte kolan på för hög temperatur då man lätt kan man bränna kolan.
  3. Och koka inte heller på för låg temperatur då blir den inte klar, och om den skulle kokas på tok för länge kan den kan bli kristalliserad. Jag använder en induktionshäll och sätter plattan på 8 men tog ner den till 6 ett par gånger (den går till 12).
  4. Koktiden kan variera beroende på storlek på kastrull, eller om du dubblerar receptet.