Vispat Matchate

Att vispa en skål matcha med härligt grönt skum på toppen är inte svårt.

Matchate är ett näringsrikt, finmalt grönt te som innehåller hela teblad. Matcha både lugnar kroppen och ger den energi. (Läs mer om matcha under ”Det här är – matchate”.) Ett matchate smakar allra bäst då den är vispad med en bambuvisp och i en matchaskål och kan drickas både varmt och kallt. Om man låter matchateet stå en stund kommer de gröna tebladen att sjunka till botten, drick därför koppen när den är nyvispad då smakar den som godast!

Så här vispar du

Steg 1

Ta en skopa matchapulver med bambuskeden eller ca ¼ – ½ tsk och lägg i en matchaskål eller en kopp med bred botten.

Steg 2

Tillsätt lite varmt vatten, 65-75° C (ej kokande vatten) – ungefär så mycket att pulvret täcks och det går att börja vispa.

Steg 3

Börja vispa med bambuvispen. Vispa i en W-rörelse med handleden, med snabba rörelser, tills ett lager av grönt skum lägger sig på ytan.

Steg 4

Häll i lite mer vatten, och fortsätt vispa i en W-rörelse. Mer skum bildas.

Steg 5

Häll på försiktigt med vatten tills koppen är full och sluta samtidigt vispa. Om du vispar för länge försvinner skummet istället.

Steg 6

Njut av en kopp matcha – en dryck som både gör dig pigg och lugn på samma gång!

För matchaälskaren

 • Tillbehör Matcha

  En äkta matchadrickare klarar sig inte utan de specifika tillbehören – peace, love & matcha

  Matchavisp: En matchavisp är gjord av bambu. Bambustråna är både mjuka och hårda, perfekta för att vispa upp matchapulvret så att ett skum bildas. En riktigt bra matchavisp ska enligt japansk tradition ha minst 80 stycken bambustrån, vår har 100 stycken. Den hårda knuten med strån i mitten av bambuvispen kommer så småningom att mjukna och lösas upp som en blomma som blommar ut. Enligt japanerna är det ett tecken på att matcha dricks tillräckligt ofta. Har du ingen bambuvisp så fungerar det exempelvis också med en lattevisp eller mjölkskummare.

  Matchavispställ: Förvara gärna matchavispen i det speciella vispstället för att bevara bambustrånas form bättre. Här både torkar och förvaras bambustråna bäst mellan användning och vispen riskerar inte att mögla.

  Bambusked: Är man en matchaälskare kan man inte vara utan sin bambusked. Det är en speciell känsla att använda skeden och bara en sann matchaälskare förstår sig på att bambuskeden är oumbärlig när matcha ska vispas. Har man ingen bambusked går det såklart bra att använda sig av en tesked. Använd ca. ¼ – ½ tsk när en kopp matcha ska vispas. Det motsvarar cirka en bambusked.

  Matchaskål: En kopp matcha dricks absolut bäst i en matchaskål. Det gäller att hitta sin favorit. En skål som ligger bra i handen och som är skön att dricka ur. Alla har sina olika favoriter så därför har vi olika storlekar och färger på våra skålar. De är alla handgjorda i Japan – matchateets hemland! Matchaskålen är nästan lika viktig som själva matchan, och mycket av känslan sitter i själva skålen. En kopp matcha ska helst inte drickas i en tekopp med öra, utan i en skål. Dricker man inte matcha så ofta kan ett tips vara att satsa på en skål som även passar till exempelvis soppa, gryta, gröt eller sallad.