Tamari

Tamari är en typ av soja, men är gjord utan vete och är därmed alltid glutenfri.

Tamari är ett måste i skafferiet. Tamari, som är glutenfri, liknar soja men har en kraftigare och fylligare smak än vanlig soja som innehåller vete. Tamari är istället gjord på sojabönor, vatten, salt och koji. Det sistnämnda är ett ris med mögelsporer som sätter igång fermenteringen. Samtliga ingredienser blandas och sedan så får tamarin fermenteras i allt ifrån ett par månader till flera år. Ju längre fermenteringsprocess desto högre kvalitet och djupare smak. När tamarin fermenteras bryts proteinerna i sojabönorna ner till korta aminosyrekedjor och fria aminosyror som ger den umamirika smaken. Kolhydraterna bryts ner till enklare sockerarter som ger en subtil sötma. Över 300 smakämnen bildas under fermenteringen. Slutligen silas och pastöriseras tamarin och tappas på flaska.

Tamarin kommer från Japan och upptäcktes genom tillverkning och framställning av miso. Miso görs traditionellt genom att salt och sojabönor blandas som därefter fermenteras. Det visade sig då att vätskan som lade sig uppepå ytan smakade gott och tamarin var född!

Man kan testa tamari på ungefär samma sätt som man testar vin. När du letar efter kvalitetstamari ska du lägga märke till färg, arom och smak. En bra tamari ska ha en rik arom och en välbalanserad, mjuk och umamirik smak. Och vi är sannerligen inte oroliga – vår tamari tål att jämföras!

Tamari eller shoyu? 

Shoyu är en soja och innehåller därmed gluten. Soja på japanska heter just shoyu. Men shoyu är mer än bara en soja, det är en sojasås av hög kvalitet som har fermenterats och lagrats på fat av cederträ. Den är både smakrik men ändå mild, och en viktig ingrediens i det japanska köket. Shoyun tar nämligen inte över smaken på rätten som en vanlig soja lätt kan göra. I jämförelse med tamari har Shoyun en rundare och ännu mildare smak.

Shoyu passar i all typ av matlagning – både vegetariskt som kött, fisk och fågel. Det är den absolut bästa sojasåsen till sushi och risrätter, i nudelsallad eller på ångade grönsaker. Den är jättegod att ringla direkt på maten och ett tips är därför att ha en flaska Shoyu ståendes framme på bordet – Shoyu rules!

Vårt sortiment med tamari & shoyu

Vår tamari görs av ett gammalt familjeföretag i Japan som har gjort tamari i nio generationer. De startade år 1829. Med andra ord, en riktigt gammal och anrik familj inom tamariproduktionen och de kan sin sak. Det märks på den höga kvalitén på vår tamari! Varje dag inspekteras tamarin av bryggmästaren och man rör lika regelbundet som varsamt om i tunnorna. Tamari fermenteras och lagras sedan i upp till tolv månader på 100 år gamla cederträfat. Även cederfaten sätter karaktär på tamarins smak och kvalitet. Vi har tamari som är lagrade olika lång tid och på olika sätt vilket ger dem olika karaktärer.

Tamari – premiumsoja lagrad över tre år

Vår finaste tamari är lagrad i tre år, den har en djup karaktär och är ett måste för gourmanden. Några få droppar i maten räcker för att tillsätta den där extra umamismaken.

Tamari – lagard över ett år

Vår tamari som är lagrad i 12 månader är en perfekt bas att alltid ha hemma i köket. Den gör underverk i maten och är god i såser, röror, marinader och grytor. Prova exempelvis att tamarirosta mandlar, ett supergott tilltugg som passar både till snacksbordet och som god topping på en sallad.

Tamari – lagrad över sex månader

Vår tamari lagrad i 6 månader är för storförbrukaren av marinader och såser. Perfekt på sommaren till alla grillningar. Gör en glutenfri marinad med umamismak!

Shoyu Soja

Fermenterad sojasås med rund och mild smak. Shoyu innehåller gluten eftersom det är en soja (tillskillnad från tamari). Lagard i minst 18 månader och helt fri från tillsatser.