Fler och fler upptäcker grön jackfrukt och provar den flitigt i vegetarisk och vegansk matlagning. I Asien har frukten sedan länge använts som råvara i matlagning och mogen jackfrukt äts som färsk frukt.
DET HÄR ÄR JACKFRUKT
Trädet Jackfrukt är en art i jackfruktsläktet som ingår i familjen mullbärsväxter. Trädet växer vilt men odlas även i stora delar av Asien så väl som i Afrika och Sydamerika. Jackfruktträdet är både stort och högt, det blir ca 15 m högt och kan ha en stamdiameter på 50 cm. Trädet är främst känt för dess frukt som även den blir mycket stor och väldigt tung. Frukten, som hänger från trädets stam eller grenar, kan vara mellan 30 – 100 cm lång, ha en diameter mellan 25 – 50 cm och kan väga upp till hela 40 – 50 kg. Det gör jackfrukten till världens tyngsta trädväxande frukt. Fruktens färg går från grön till gulbrun vid mognad och har en elliptisk eller något mer rund formen. Hela frukten är täckt av taggiga sexkantiga piggar.
JACKFRUKT FRÅN SRI LANKA
Den jackfrukt som vi använder i våra produkter växer och skördas på Sri Lanka, där trädet kallas ”Bath gasa” eller risträd. Det var en visionär med namnet Arthur V. Dias som introducerade trädet på ön för mer än ett århundrade sedan, han fick senare smeknamnet Uncle Jack. Han insåg tidigt fördelarna med trädet och införde en kampanj med att plantera jackfrukt över hela ön, och resultatet ser man än idag. Ett moget träd kan nämligen ge upp till tvåhundra frukter per år. Den stora mängden frukt har under en lång tid, fram till idag, räddat många hushåll på Sri Lanka från svält.
På Sri Lanka använder man allt på jackfruktträdet – från rot till krona. Dessutom ger det stora trädet en härlig skugga under varma sommardagar samt fungerar som vindskydd under de mer blåsiga perioderna. Jackfruktträdet har ett djupt och stort rotsystem vilket även förhindrar jorderosion. Jackfruktträdets löv, frukt, blommor, rötter och bark används i stor utsträckning inom traditionell medicin då de sägs ha egenskaper att bland annat vara antiiflammatorisk, skyddande mot svampangrepp och läkande av sår. Bladen dricks som te och tros bland annat vara blodsockerreglerande och hjälp vid sömnlöshet. Löven ges även som foder till gårdsdjuren. Virket från jackfruktträdet har ett högt kommersiellt värde då det anses vara resistent mot termit-, svamp- och bakterieattacker. På Sri Lanka finns det dock restriktioner för hur träden får huggas ner.
Men det är frukten som har störst intresse och den konsumeras fortfarande som basföda i många hushåll, särskilt ute på Sri Lankas landsbygd.
DEN MÅNGSIDIGA FRUKTEN JACKFRUKT
Från omogen till mogen frukt
Jackfrukt används både omogen och mogen, i matiga rätter och söta desserter samt kan ätas både naturell och tillagad. Jackfrukt är kalorifattig men innehåller vitaminer så som B och C, mineraler och kostfiber. I Asien är jackfrukt en populär råvara på matbordet just för att den kan varieras genom många olika tillagningssätt.
Den omogna, unga gröna frukten (på Sri Lanka kallad ”polos”) har blivit mycket uppmärksammad i vegetariska och veganska matlagningskretsar runt om i världen på grund av dess köttliknande trådtextur som påminner om kyckling eller pulled pork. Den gröna jackfrukten kan marineras, stekas, kokas, ugnsrostas, etc – variationen av tillagningssätt är stor! Grön jackfrukt har en neutral smak vilket gör att den är perfekt att använda i matlagning då frukten i sig inte tillför någon extra smak. Det gör att jackfrukt enkelt kan smaksättas till önskat resultat.
När frukten nått sin fulla storlek (på Sri Lanka kallad ”kos”) äts den som söt frukt. Mogen jackfrukt är mer saftig och har en söt eller syrlig arom. De mogna fruktkuddarna inne i jackfrukten (på Sri Lanka kallad ”waraka”) är lätt ljusgula och har en söt honungliknande smak. De kan ätas direkt som färsk frukt. I Asien är det vanligt att köttet skärs i strimor och sedan kokas samman med kokosmjölk, eller så äts jackfrukten färsk tillsammans med riven kokosnöt och chilikryddor eller chilisalsa. Det går även utmärkt att göra sylt och gelé av den mogna jackfrukten. Kärnan inuti den mogna frukten kan även den ätas. Vanligtvis kokas eller rostas de men de kan även malas till ett glutenfritt mjöl.
Att öppna en jackfrukt
Processen att öppna och ”skala” jackfrukt görs ofta för hand men kan vara svårt för den otränade då fruktens skal är hårt samt att jackfrukten innehåller en mycket klibbig saft. Denna klibbiga saft (på Sri Lanka kallad ”koholla”) används ofta som lim av lokalbefolkningen. Vid öppnandet av jackfrukt smörjs vanligtvis redskapen och händerna med olja, för att undvika att den klibbiga saften ska fastna. Ett snitt skärs genom frukten som sedan bänds upp med händerna. Den mogna frukten, de gula fruktkuddarna, ligger sedan gömd bland fibertrådar.
GRÖN JACKFRUKT – NATURELL
Att köpa en hel jackfrukt kan bli både tungt, dyrt och dessutom vara svåröppnad. Därför är det betydligt smidigare att köpa grön jackfrukt på burk, i konserv eller glasburk. Vår Grön Jackfrukt – Naturell innehåller ekologisk jackfrukt av preimumkvalitet från Sri Lanka som har en neutral smak och bra textur. Frukten skördas när den är ung, grön, och ligger i en saltlag gjord på filtrerat vatten, limejuice och havssalt.
Hela jackfrukten i vår Grön Jackfrukt Naturell är ätbar, även om vissa delar är hårdare/fastare än andra. Dessa lite mer hårdare delarna av frukten kan du med fördel hacka eller lägga i en mixer för att få till mjukare och mindre bitar. Vi har valt att lägga in hela jackfrukten i saltlag då olika delar innehåller olika andelar näring. I mitten finns en kärna som håller ihop frukten. Allt i vår produkt Grön Jackfrukt Naturell är ätbart – både frukten så väl som kärnan och lagen!
Handla Grön Jackfrukt – Naturell
LAGA MAT MED GRÖN JACKFRUKT – NATURELL
Börja med att skölja jackfrukten i vatten. Skiva, skär eller hacka sedan jackfrukten efter dina önskemål. De lite hårdare bitarna kan du skära bort för att sedan hacka eller mixa i en mixer till mindre bitar, då blir de mjukare snabbare. Jackfrukt går bra att marinera, steka, ungsrosta och koka och är ypperlig att göra biffar av, lägga i gryta eller servera pulled jackfrukt i pitabröd. Då smaken är neutral så är den lätt att krydda upp efter dina önskemål, extra god är den med asiatiska kryddor. Tips på goda smakkompisar till Grön Jackfrukt är Tamari och Coconut Aminos. Grön Jackfrukt Naturell lämpar sig bäst för matlagning och inte söta desserter. Saltlagen som jackfrukten ligger i kan även den användas som krydda i matlagningen – ta vara på allt!
Tips på recept att laga:
Pulled jackfrukt
Jackfruktbiffar
Sweet & salt jackfrukt
Pastasås med jackfrukt
Förvaring
Oöppnad burk förvars bäst torrt och svalt. En öppnad burk förvaras i kylskåp och bör förbrukas inom 3 dagar.