Raw Äppelcidervinäger med moder – ACV

Acv, apple cider vineagar, eller svenska äcv är ett samlingsnamn för äppelcidervinäger med moder.

ACV

ACV har oändliga användningsområden som till exempel för fötter, hårvård, hudvård och städning men givetvis är det även en perfekt ingrediens i drinkar, sallader och i matlagning. Äppelcidervinäger har ett lågt pH-värde och påverkar vår hälsa positivt.

Vem är den där modern?

Moder heter den del av ACV som innehåller aktiv bakteriekultur (probiotika) och består av proteiner och näringsämnen som även är prebiotiska och fungerar som mat för de goda bakterierna. Vinägermodern är grumlig och brukar sjunka till botten i flaskan – skaka alltid flaskan innan du dricker vinägern så att bakteriekulturen kommer med. Vår raw äppelcidervinäger är dessutom extra grumlig eftersom den tillverkas direkt av äpplen och inte från cider. Samtliga våra ACV är raw och innehåller moder.

Varför dricka raw ACV med moder?

Eftersom vinägermodern innehåller aktiv bakteriekultur tillför du goda tarmbakterier sk. probiotika till din tarmflora. Goda bakterier behövs för att din tarm ska fungera bra och de hjälper bland annat immunsystemet mot angrepp av parasiter och bakterier. Modern är även prebiotisk vilket gör att du även tillför prebiotika till de goda tarmbakterierna.  När du äter prebiotisk mat har de goda bakterierna möjlighet att växa till och öka. Förutom att tillföra både pre- och probiotika till magfloran är ACV antibakteriellt och sägs bland annat påverka blodsockernivån positivt.

Äppelcidervinäger har ett lågt pH-värde och är på så sätt surt för kroppen. Våra olika ACV har olika syrahalter, våra dryckesvinägrar har en syrahalt på 1 % och kan drickas direkt medan andra har en syrahalt på 5 % och behöver blandas ut med vatten. Syran kan påverka tandemaljen och det kan därför vara till fördel att inte borsta tänderna direkt efter intag av ACV.

Olika sätt att dricka ACV

Ta en shot – späd 1-2 tsk Äppelcidervinäger med moder med vatten och drick på morgon eller före och efter måltid som en utspädd shot. Våra smaksatta vinägrar med gurkmeja, chili & ingefära eller kanel & gurkmeja kan drickas som de är eller spädas ut med lite vatten om en mildare smak önskas. De smaksatta äppelcidervinägerdryckerna har en lägre syrahalt vilket gör att de kan drickas som shots utan att spädas med vatten.

Bjud på en svalkande prebiotisk drink – blanda Granatäppelvinäger eller en smaksatt Äpplecidervinägerdryck med bubbelvatten, is. För ytterligare smaksättning kan du tillsätta örter, exempelvis mynta, det ger en härlig frisk smak. God till både maten som till minglet!

Njut av en kopp ACV te – blanda valfri ACV med varmt vatten och drick som te. Rör ner en sked ekologisk honung om du vill, det lindrar onda halsar. Kom dock ihåg att upphettning av ACV leder till att vissa av de goda bakterierna dör och det inte längre är en raw dryck. Men det är fortfarande värmade gott och kan fungera antibakteriellt i förkylningstider

Gör en god förkylningsdrink – blanda ACV Ceylonkanel & Gurkmeja med vatten, citron och lite honung för en stärkande förkylningsdryck – perfekt om du har ont i halsen då äppelcidervinäger och honug båda verkar antibakteriellt och innehåller probiotika samt citron som tillför mycket C-vitamin .

Gör din egen fire cider – låt Äppelcidervinäger med moder dra tillsammans med starka lökar och rotfrukter så som vitlök, chili, gul lök och ingefära. Tillsätt lite ekologisk honung och citron, och blanda allt i en glasburk och låt stå i kylskåp i några dagar. Ju längre tid, desto starkare smak. Drick den sedan som en shot!

Tre saker att göra med Raw Äppelcidervinäger med moder – förutom att dricka den

Tänk på att enbart använda Raw Äppelcidervinäger med moder till rengöring samt hud- och hårvård. Den innehåller inga andra smakämnen som våra Raw Äppelcidervinägerdrycker gör, gurkmeja kan tillexempel missfärga ytor gult.

  1. Äppelcidervinäger balanserar pH-nivån i din hud! Blanda 1 del vinäger, 2 delar vatten och använd som ett ansiktsvatten. Skölj med vatten efteråt.
  2. Äppelcidervinäger har antibakteriella egenskaper och kan återställa pH-balansen i hårbotten – perfekt huskur mot mjäll. Blanda en del vinäger och en del vatten i en sprayflaska och spraya i hårbotten. Låt verka några minuter och skölj.
  3. Äppelcidervinäger neutraliserar dålig lukt! Blanda en del vinäger och en del vatten och använd till exempel till att rengöra insidan på kylskåpet med. Eftertorka med en blöt trasa.

Vårt ACV-sortiment

Hela vår serie ACV är av hög kvalitet, både raw och opastöriserad. Samtliga har moder och verkar både pre- och probiotiskt för tarmen. De tillverkas av ekologiska äpplen som mosas och sedan får jäsa/fermenteras. Ofiltrerad tappas den sedan på flaska för att bevara dess goda bakteriekultur, även kallad moder. På så sätt får man fram dess unika egenskaper. Vi har just nu tre olika äppelcidervinägrar med moder och en hallonvinäger med moder. De fungerar alla utmärkt i drinkar, dressingar och i matlagning.

Raw Äppelcidervinäger med moder

Vår Raw Äppelcidervinäger med moder är av hög kvalitet och tillverkas av ekologiska äpplen som varsamt pressas och sedan fått jäsa/fermenteras på träfat. Vinägern tappas sedan på flaska, ofiltrerad för att bevara dess goda egenskaper och vinägermodern. Raw Äppelcidervinäger med moder verkar prebiotisk och har en aktiv bakteriekultur (probiotika).

Vår äppelcidervinäger har en syrahalt på 5 %. Om du dricker den som en shot ska du därför alltid blanda ut den med vatten. Drick gärna ett glas vatten efter för att minska syrahalten på tänderna. Givetvis kan du även ha den på sallad eller i matlagning. Raw Äppelcidervinäger fungerar även utmärkt som hud- och hårvård och till städning.

Raw Äppelcidervinägerdryck med moder

Våra två Raw Äppelcidervinägerdrycker är gjorda efter samma princip som vår äppelcidervinäger, men är smaksatta med Gurkmeja, Ingefära & Chili och Ceylonkanel & Gurkmeja. De har en lägre syrahalt (1%) och kan därför drickas som en shot direkt ur flaskan. Om du önskar en mildare smak går det utmärkt att blanda med lite vatten. Dryckerna är även goda som måltidsdrycker, blanda med stilla eller kolsyrat vatten.

Raw Hallonvinäger med moder

Vår hallonvinäger är raw, ofiltrerad, opastöriserad och av extra hög kvalitet. Den är gjord på ekologiska hallon som fått mogna. Innehåller enzymer och levande bakteriekultur som uppstår naturligt i vinägern och kallas moder. Hallonen pressas varsamt och får fermentera (jäsa) på fat. Vinägern tappas sedan på flaska, ofiltrerad för att bevara de goda och egenskaperna.  Med en syrahalt på 5% lämpar den sig att drickas utblandad med vatten.

Raw Kryddad Vinägertonics

Vi har två kryddade äppelcidervinägerdrycker. Båda är  ekologiska, raw, ofiltrerade, opastöriserade och innehåller levande bakteriekultur. Den ena är vegan och kryddad med Chili, Citron & Gurkmeja och den andra är kryddad med Chili, Honung & Vitlök. Drick som shot, utspädd med vatten eller juice, eller blanda med varmt vatten till ett kryddigt te.