Matchate

Matcha är ett finmalet grönt te där hela blad från tebusken har pulvriserats. Matchate har hög näringstäthet och är antioxidantrikt – en kopp te som både piggar och lugnar kroppen!

It´s a match!

Teet som används vid framställningen av matcha kallas Tencha, och det är här hemligheten bakom matchans fantastiska färg och näringsegenskaper ligger. I början av april, ett par veckor innan skörd, täcker man tefälten med tyg för att minska solljuset. Detta gör att ämnena theanin och katekin bevaras och teet får sin intensiva gröna färg och sötare smak. De finaste bladen väljs sedan ut, plockas och ångas innan de torkas. Efter torkningen rensas stjälkar och bladådror bort för att få en så hög kvalitét som möjligt. Slutligen mals tebladen till ett mycket fint grönt pulver. Ett korn kan vara så litet som bara några få mikroner, där 1 mikron är en 1 tusendels millimeter.

När du dricker matcha, dricker du hela teblad och får på så sätt i dig mycket mer av de nyttiga näringsämnena. Man brukar säga att en kopp matcha motsvarar 10 koppar vanligt grönt te i näringsvärde och antioxidanter. Matcha är även rikt på vitamin A, C och E. Matcha innehåller tre gånger så mycket koffein som en vanlig kopp te, men den ger samtidigt en mindre aggressiv koffeinkick än kaffe tack vare det lugnande ämnet I-theanin. Det innebär att matchate inte passar för alla sent på kvällen, men att det däremot kan vara ett bra alternativ om du vill dra ned på kaffedrickandet.

Vi älskar matcha i allt!

Vårt ekologiska matchapulver Matcha Green Tea Powder kommer från Japan och är av högsta kvalitet – grade A. Det anses vara ett av världens finaste teer och i Japan används det i så väl dryck som bakverk, sötsaker och matlagning för dess näringsegenskaper och vackra gröna färg. Vi har även ett matchate med lite mildare smak – grade B. Det lämpar sig bäst till matlagning och bakverk men går även att vispa till te. Att vispa en matchate är inte så krångligt. Läs mer här hur du vispar en kopp matcha.

En äkta kopp matcha dricks varm i en matchaskål. Men självklart kan matcha göras och drickas i olika former, varm som kall. Prova en matchalatte, matchasmoothie eller matchajuice. Använd pulvret i bakning och bjud på matchaglass, raw matchabollar eller använd i matlagning och tillsätt matcha i grytor och soppor.

Tillbehör

Tillbehören är viktiga för en riktig matchadrickare men är självklart inget måste – det blir bara lite godare med rätt tillbehör tycker vi matchaälskare!

Matchavisp: En matchavisp är gjord av bambu. Bambustråna är både mjuka och hårda, perfekta för att vispa upp matchapulvret så att ett skum bildas. En riktigt bra matchavisp ska enligt japansk tradition ha minst 80 stycken bambustrån, vår har 100 stycken. Den hårda knuten med strån i mitten av bambuvispen kommer så småningom att mjukna och lösas upp som en blomma som blommar ut. Enligt japanerna är det ett tecken på att matcha dricks tillräckligt ofta.

Matchavispställ: Förvara gärna matchavispen i det speciella vispstället för att bevara bambustrånas form bättre. Här både torkar och förvaras bambustråna bäst mellan användning och vispen riskerar inte att mögla.

Bambusked: Är man en matchaälskare kan man inte vara utan sin bambusked. Det är en speciell känsla att använda skeden och bara en sann matchaälskare förstår sig på att bambuskeden är oumbärlig när matcha ska vispas. Har man ingen bambusked går det såklart bra att använda sig av en tesked. Använd ca. ¼ – ½ tsk när en kopp matcha ska vispas. Det motsvarar cirka en bambusked.

Matchaskål: En kopp matcha dricks absolut bäst i en matchaskål. Det gäller att hitta sin favorit. En skål som ligger bra i handen och som är skön att dricka ur. Alla har sina olika favoriter så därför har vi olika storlekar och färger på våra skålar. De är alla handgjorda i Japan – matchateets hemland! Matchaskålen är nästan lika viktig som själva matchan, och mycket av känslan sitter i själva skålen. En kopp matcha ska helst inte drickas i en tekopp med öra, utan i en skål. Dricker man inte matcha så ofta kan ett tips vara att satsa på en skål som även passar till exempelvis soppa, gryta, gröt eller sallad.