Smaksätta maten

Med smaksinnet kan vi urskilja sött, surt, salt, beskt och umami. Annat som påverkar smaken är konsistens, textur och temperatur. Det kan vara allt ifrån saftigt och torrt till varmt och kallt. Ett tips är att blanda både konsistenser och smaker. Tillsammans med en len soppa är det exempelvis gott att bryta av med en krispig topping.

Kryddning

När det gäller kryddning är det ofta färska och torkade kryddor som många tänker på vid kryddning av mat. En enkel grundregel för kryddor är att torkade kryddor ska ner tidigt i matlagningen medan färska kryddor och örter tillsätts i slutet. Men även oljor, vinäger och exempelvis citrusfrukter är bra kryddor i mat. Heta kryddor så som chili, peppar, pepparrot, wasabi och ingefära ger både ett sting till maten och värme till kroppen och är kryddor som är bra för matsmältningen. Många kryddor har positiva effekter för vår kropps hälsa, så som ingefära, gurkmeja och kanel. Använd gärna dessa kryddor i maten för att boosta den med ytterligare näring och antioxidanter. Ett tips är att låta en smak dominera din smaksättning och en till ett par andra kryddor finnas med i bakgrunden.

Sött

Söta smaker är de riktigt luriga smakerna som lätt skapar en känsla av tillfredsställelse. När livet känns tufft är det ofta de söta smakerna vi unnar oss att äta lite extra av. Kanske är det egentligen just då man behöver extra näringsrik mat för att orka ta sig upp på fötter igen. Vitt socker ger ingen näring till kroppen och se upp för sötningsmedel och stevia som är sötare än socker. Dessa söta smaker kan lätt leda till att smaklökarna och hjärnan vänjer sig vid extremt söta smaker och du kan få en ”sötmun” där kroppen efterfrågar ännu mer sött. Det pågår forskning om hur sötningsmedel även påverkar tarmfloran. Då är söta frukter och bär betydligt bättre. Bananer är exempelvis både mättande och energirika, en perfekt frukt som lätt kan omvandlas till en god glass med valfri smak, utan tillsatt socker. Det är lätt hänt att vissa vanor skapas för mat, och så även för de söta smakerna. Fredagsmys och lördagsgott. Genom att byta ut dessa vanor till mer näringsrika stunder gör du din kropp en stor tjänst. Även söta smaker kan faktiskt vara näringsrika. Byt ut allt vitt raffinerat socker mot naturligt söta frukter och bär i olika former. För att få en hållbar och långsiktig förändring av vanor så är det viktigt att det även smakar gott – är det inte gott är det inte hållbart. Prova att baka eller göra rawbollar med Baobabpulver, ett pulver gjort på den C-vitaminrika sötsyrliga frukten från Baobabträdet. Använd medjoodadlar till rawbottnar i tårtor för att ge dem sötma och rätt konsistens. Frys in banan och mixa till glass. Använd andra sockerprodukter så som kokossocker och björksocker som är söta. Använd kokossirap och agavesirap istället för vanlig sirap. Glöm inte bort att vanliga frukter som äpple och apelsin eller bär som jordgubb och hallon är perfekta som både smaksättare och sötningskälla i desserter, smoothies och juicer.

När du lagar mat är morot och rödbeta exempel på bra råvaror som tillför söttma till rätten, goda att använda i gryta såväl som dipper.

Surt

Surhet är smaken som registrerar ett ämnes pH-värde. En touch av syra i maten gör ofta smakuppleven större och mer tillfredsställande. Syra är i extra bra sällskap med sött och salt. Ofta är det lite syra tillsatt i söta produkter och det är syran som stimulerar salivproduktionen och får effekten av att det ”vattnas i munnen”. Syran kan även minska eventuell besk smak. Till exempel kan citron tillsättas i svart te eller vinäger till en ruccolasallad. Sura smaker finns i exempelvis citrusfrukter, äppelcidervinäger och ättika. Även vissa kryddor så som basilika, mynta och kummin har ett visst inslag av syra. Att själv lägga in och syra grönsaker är enkelt och blir ett gott tillbehör som uppskattas av både smaklökar och mage. Vissa råvaror, exempelvis citron, har en sur smak men i kroppen verkar den med ett basiskt pH-värde. Detta beror på att citron innehåller basiska mineraler.

Salt

Salt tar fram de andra smakerna i maten, men salta inte för mycket. Ett tips är att salta efteråt istället för under tiden. Grönsaker, ris och potatis behöver exempelvis inte koka i saltat vatten, låt istället gästerna själva salta efter egen smak. Olika salter smakar även olika och har olika kornstorlek samt saltstyrka. Vårt Himalayan Crystal Salt är ett rosa bergssalt som utvinns från bergen i Pakistan där saltet har lagrat i runt 250 miljoner år. Naturliga havssalter och bergsalter är oftast inte berikade med jod och då är alger ett perfekt jodrikt komplement. Att krydda maten med havsalger är ett annat sätt att salta maten då alger är naturligt salta. Men när det gäller alger får man prova sig fram då de har olika smak. Många är goda medan vissa är svårare. Aramealgen är en bra nybörjaralg med en mild och lite lätt salt smak. Prova att smula Aramealg eller den lite mer smakfulla Norialgen över en sallad eller gryta. Ett annat alternativ är Furikake som är en färdig blandning av sesamfrön, smulade Norialger och shisoblad. Toppingen ger textur, smak och är dessutom väldigt dekorativt. Tamari är en glutenfri soja som tillför en härlig sälta till maten.

Umami

Umami är den smak som kan ge maten den där extra piffen och fylligheten som gör att allt blir så där oförklarligt gott. Umami finns bland annat i miso, mogna tomater, shiitakesvamp och tamari. Vår No Bullshit Buljong är en riktigt räddare i nöden-buljong. Den är gjord på de bästa råvarorna och tillför maten den gudomliga umamismaken. Fermenterade produkter så som Tamari och Shoyu är två äkta japanska sojor som också tillför sälta och umami till maten. Näringsjäst är ett annat alternativ med en mer ostliknande smak.