Tryptofan

Tryptofan är ett ämne som finns i vissa nötter och frön som är starkt sammankopplat med kroppens tillverkning av seratonin och melatonin som påverkar kroppens förmåga till att slappna av.

Att låta kroppen inta tryptofan kvällstid innan läggning kan därför vara en bra idé. Tryptofan är en av de tjugo aminosyror som är byggstenar för kroppens proteiner. Tryptofan är essentiell vilket betyder att kroppen själv inte kan tillverka den utan det är en aminosyra som måste komma via den mat vi äter.

Tryptofan är ett utgångsämne vid kroppens tillverkning av serotonin och melatonin som har betydelse för sömn, avslappning och stämningsläge och är även blodkärlssammandragande. Tryptofan kan även användas för bildning av niacin. I mat hittas tryptofan i proteinrik föda, främst i kött och hårdost, men även i mjölk och spannmål. Vissa nötter och frön har även en hög halt av tryptofan. Speciellt kan nämnas pumpafrökärnor, chiafrön och mandlar. Ett glas mandelmjölk på kvällen är både avslappnande och gott för kroppen!