Mensskydd av ekologisk bomull

Trots att mensskydd används så nära kroppen finns det inga standardiserade regler eller specifika krav gällande kontroller av mensskydd. De flesta mensskydd är ofta i syntetmaterial, klorblekta, innehållandes tillsatser och superabsorberande polymer och stora mängder plast. Material som plast, polypropen och polyeten, är tillverkade av råolja som inte kan brytas ner naturligt. Största delen av en vanlig binda är av plast, resten från klorblekt trämassa. Detta påverkar miljön både vid tillverkning och när vi slänger. Det finns inte heller tillräckligt med studier mellan underlivsbesvär kopplat till mensskydd, och vi vet inte hur mensskydd påverkar våra kroppar i det långa loppet.
Men att använda naturligt material nära kroppen gör att huden kan andas och är skonsamt mot slemhinnorna, vilket passar alla hudtyper – även de känsligare.

100% ekologisk bomull!

I alla våra mensskydd består både ytan och kärnan av 100% ekologisk bomull. För att få kalla det ekologisk bomull krävs det att den odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel. Detta kräver en större arbetsinsats och risken att ge sämre skördar. Att odla bomull ekologiskt är mycket snällare mot miljön, planeten och odlarna. Därför kan produkter med ekologisk bomull vara lite dyrare än produkter på icke-ekologisk bomull. Idag finns det ingen gräns för hur mycket ekologisk bomull som mensskydden måste innehålla för att få kallas ekologiska – därför är det bäst att välja de med 100% ekologisk bomull för att vara säker på hela innehållet.

Bättre för kropp och miljö!

Våra mensskydd är helt fria från kemikalier, parfym och tillsatser och är inte klorblekta. De har neutralt pH-värde som inte rubbar pH-balansen i underlivet vilket är viktigt för att hålla borta bakterier. De är också dermatologiskt testade, vilket betyder att de testats på människor under översyn av dermatolog (hudläkare), för att garantera att skydden inte ger upphov till irritation. Ett bättre alternativ för kroppen men också för miljön!

Plasten som finns runtom och på undersidan av bindorna är gjord av nedbrytningsbara biopolymer – alltså plast av majs som går att brytas ned naturligt. Plasthöljet runt tampongerna har andra krav på sig eftersom tampongerna förs in i kroppen, de kräver en absolut atmosfärtät plast och dit hör tyvärr inte majsplasten. Vi använder ingen plast inuti själva mensskydden.

Varför vi kallar dem Lingonvecka?

Vår serie bindor och tamponger kallas Lingonvecka efter det gamla slanguttrycket för menstruation. De är säkra och bekväma att använda och vi har tre olika sorters bindor att anpassas efter ditt behov – två med vingar och större absorbtionsförmåga (Dag och Natt) och ett trosskydd. Tampongerna finns i Regular, Super och Super Plus. Man ska alltid välja tamponger efter rätt absorberingsbehov, om det blir för torrt riskerar man att det lossnar fibrer från tampongerna och risken för infektion ökar.

Här hittar du Lingonveckan.